Verdiensten, rechten en plichten

laarzen verwarmingWij adviseren onze gastouders een uurtarief van € 5,- per uur per kind te hanteren. Dit geldt zowel voor dagopvang (0 tot 4 jaar) als voor buitenschoolse opvang (4 tot 13 jaar).
Iedereen die in Nederland geld verdient met werken, moet hierover belasting betalen.

Dit geldt dus ook voor gastouders!

De belastingwet schaart inkomen (bijverdiensten) die je verkrijgt met uit gastouderopvang onder het kopje ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ in de zogenaamde Box 1.
Deze inkomsten worden dus ‘gewoon’ belast.

Naast je verdiensten zijn er natuurlijk ook kosten.
Denk hierbij aan brood, fruit, drinken en tussendoortjes. Maar ook luierdoekjes en de eventuele aanschaf van extra meubilair horen hierbij.
Wat minder zichtbaar is, zijn de kosten van verzekeringen. Denk hierbij aan een aansprakelijkheids-, inzittenden- en eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Deze kosten zijn echter wel aftrekbaar bij de belastingaangifte.

Zelfstandig ondernemerschap
Voor gastouders die meerdere kinderen opvangen, kan het aantrekkelijk zijn om dit als zelfstandig ondernemer te doen. Daarvoor kun je je als gastouder inschrijven bij de kamer van koophandel als eenmanszaak.

Als ondernemer in een eenmanszaak zijn er bijzondere fiscale regels, die in je voordeel kunnen werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Voor de beoordeling of je wordt beschouwd als zelfstandig ondernemer, ben je afhankelijk van het oordeel van de Belastingdienst. Zij letten daarbij op zaken als:

• maak je winst, en zo ja hoeveel?
• hoe zelfstandig ben je, voer je een eigen administratie?
• heb je meerdere klanten, gezinnen waarvoor je werkt?
• loop je ‘ondernemersrisico’?

Wil je hier meer over weten? Vraag het ons!

Menu Title